SALUT - El Consell Comarcal del Berguedà ofereix un seguit d'actes i xerrades amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

Dilluns, 10 d’octubre de 2022

Des d'avui, 10 d'octubre, fins a final de mes a diferents espais de la comarca.

El Berguedà torna a unir forces un any més per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema “Som comunitat, fem salut mental”.

El dilluns 10 d’octubre, les entitats i serveis del Berguedà, amb el suport del Consell Comarcal del Berguedà, organitzen diferents activitats arreu de la comarca amb l’objectiu de sensibilitzar a la població i fer palès que les malalties mentals són un problema viu i real del qual se n’ha de prendre consciència i eliminar l’estigma que porten associades.

Els actes del Dia Mundial de la Salut Mental s’han presentat aquest dimecres a la Biblioteca de Puig-reig en una roda de premsa que ha comptat amb la presència de la consellera d’Atenció a les persones, salut i polítiques d’igualtat, Anna Maria Serra, Queralt Ambrós, directora de la Biblioteca de Puig-reig, Montse Guitart, psiquiatra i coordinadora dels serveis de salut mental de Germanes hospitalàries, Xevi Capdevila, referent de Benestar RBEC-ICS Catalunya Central, Sara Vila, tècnica de l’ADB Berguedà, Eva Sánchez, directora de la Fundació Horitzó, Rosa Circuns, presidents d’ASFAM i Josep Campos, regidor de l’Ajuntament de Puig-reig.

Desenes d’activitats esportives, culturals, de promoció, lúdiques o artístiques ompliran el calendari del dia 10 d’octubre però també de tot el mes d’octubre. El Consell Comarcal i les entitats participants volen d’aquesta manera donar opcions de tota mena a la població perquè creïn comunitat i siguin partícips dels diferents actes i s’impliquin en la lluita contra la salut mental.

En la seva intervenció, la consellera Anna Maria Serra ha exposat que “la salut mental és una realitat que a tots ens tocarà viure. És una tasca ingent que s’ha de realitzar i des del Consell Comarcal del Berguedà som al costat de les entitats de la comarca per fer-ho possible. Com a comunitat no som prou conscients de la problemàtica de la salut mental, és un tabú que hem de afrontar”.

Anna Maria Serra ha volgut animar a la població a participar en les activitats que es faran al llarg del més d’octubre ja que “queda molt camí per recórrer” i ha volgut agrair especialment el treball de les biblioteques de la comarca i de la Taula de Salut Mental.

Les activitats a la comarca 

El 10 d’octubre, els actes de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental començaran amb la Caminada per la Salut Mental, que arrencarà davant de les Germanes Hospitalàries, a la plaça del Països Catalans de Berga, on també s’hi farà un esmorzar saludable per agafar forces.

A les 18.00h, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, tindrà lloc la xerrada “L’Art com a superació de les malalties físiques i mentals”, vinculada a la història del dibuixant del conegut Snoopy, Charles Schulz, que enguany es compleixen 100 anys del seu naixement.

Un cop finalitzada la xerrada, s’inaugurarà a la Biblioteca de Berga l’exposició de Parelles Artístiques, un projecte que recorrerà tot el Berguedà i que es podrà veure a Puig-reig, Berga, Gironella i Bagà. Parelles artístiques és un projecte que consisteix en la creació d’obres de diferents àmbits de l’art realitzades per parelles, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. El programa facilita que les persones participants gaudeixin de l’art com a forma d’expressió i creixement.

La implicació de les biblioteques de la comarca no acaba amb aquest acte i durant tot el mes d’octubre es podran trobar en el seu catàleg llibres i pel·lícules relacionades amb la salut mental. A més, qualsevol persona que visiti una biblioteca trobarà un sofà per seure i una persona per parlar amb ella sobre salut mental.

“Cultura i Ment” és el títol sota el qual s’emparen diferents activitats que pretenen unir ambdós conceptes. El Club de Lectura Comarcal tindrà lloc el dimecres 26 d’octubre a Montmajor i estarà dedicat a la salut mental. “Sola”, de Carlota Gurt, serà la lectura triada per aquest mes tan especial. L’acte comptarà amb la presència de l’autora i també es farà una visita prèvia al Museu del Bolet de Montmajor.

L’Hora del Conte també canviarà el seu contingut habitual durant tot el mes i es dedicarà a explicar Contes per a la Salut Mental. “On s’amaga el monstre del carrer” és el títol del llibre de Núria Clemares que es podrà escoltar a Puig-reig, Berga i Gironella.

Durant tot el mes es difondran vídeos promocionals de lluita contra l’estigma a les pantalles i xarxes socials de les institucions i entitats participants, a més, els vídeos també es veuran a la Televisió del Berguedà.

També en aquesta línia de difusió pública, durant els dissabtes del mes d’octubre Ràdio Gironella donarà un espai de 20 minuts per tractar la salut mental des de diferents perspectives.

A la Fundació Horitzó, durant tot el mes d’octubre, per la compra d’una peça de roba es regalarà un llibre, a més, hi haurà un taller d’arts plàstiques obert a tothom que tindrà lloc el dimarts 11 d’octubre a les 9.30h.

Dimarts 4 d’octubre 19h Biblioteca de Puig-reig, es va celebrar amb la presència de 25 persones el “Taller de bibliotecària i prescripció literària sobre angoixa i depressió”, un exemple de com ens ajuda la literatura a entendre i a recuperar la calma i la serenitat.

El dijous 3 de novembre, la Biblioteca de Gironella acollirà una xerrada sobre alimentació i benestar emocional a càrrec de Mar Gargallo i Xevi Capdevila, de l’Institut Català de la Salut.

El Consell Comarcal del Berguedà i les diferents entitats que formen la Taula de Salut Mental del Berguedà i que organitzen les activitats del Dia Mundial de la Salut Mental animen a tothom qui ho desitgi a participar en les activitats: “som comunitat, fem salut mental”.

Darrera actualització: 10.10.2022 | 14:47